Ако сте като мен и смятате, че офис машините и оборудването са взаимозаменяеми категории, ще сбъркате.
В крайна сметка и двете са инструменти и изпълняват офис задачи, нали?


Въпреки че това е вярно, има някои разлики, които помагат да се разбере каква точно е разликата и къде да ги търсите, когато вашият бизнес се нуждае от тях.


Каква е разликата между офис машини и офис оборудване?

Каква е разликата между офис машини и офис оборудване

Разликата между офис машини и офис обурудването, е едва забележима …
От механична гледна точка оборудването има много по-широка дефиниция и често се изисква за създаване на нещо (например машина). Машините са завършеният продукт. С други думи, машините са странични продукти от оборудването, използвано за създаването им, но то не се прилага еднакво във всеки един офис.

Например, най-вероятно няма да се нуждаете от оборудването във вашия офис, което е помогнало за конструирането на многофункционални копирни машини и принтери или други бизнес офис машини, освен ако фирмата не Ви се занимава точно с такава дейсност.

За да разберете как се категоризират всяка от тях, трябва да мислите за това по два начина: Офис машините са система от движещи се части, които могат да изпълнят дадена задача, въпреки че обикновено се нуждаят от някаква форма на човешко ръководство.

Машините изискват и източник на захранване, за да ги управляват. Офис оборудването е набор от инструменти, използвани от служител за изпълнение на задача и обикновено не се захранват от нищо електрическо (въпреки че могат да бъдат).

Както можете да видите, има класическа разлика в класификациите, и има ясно разграничение между двете. Имайте предвид, че всички машини могат да бъдат класифицирани като оборудване, но не всички съоръжения могат да бъдат класифицирани като машини.

В случай, че имате нужда от доставка на офис консумативи, посете сайта на https://copycenter.bg/доставка/


Много компании, продаващи офис продукти, използват тези имена взаимозаменяемо и въпреки че в крайна сметка намирате това, което търсите, знаейки, че разликата може да ви спести известно време по време на търсенето.

Намиране на правилния баланс на технологиите


Що се отнася до печатането, изпращането на факсове, сканирането и копирането в офиса, има безброй опции, които са на разположение. Повечето офиси имат комбинация от следното:

Принтери: Принтерите се предлагат във всякакви форми и размери: мастилено-струйни, лазерни, цветни, черно-бели, самостоятелни и многофункционални, размер на работния плот или много по-големи.
Копирни машини: Повечето копирни машини днес са цифрови и често са тясно свързани с възможностите на принтерите.
Факс машина: Днешните факс машини обикновено се комбинират с други устройства, тъй като изпращането на факсове не е толкова критично за бизнеса, колкото преди. Това може да доведе до прекъсване, когато някой трябва да изпрати по факс документ на често използван принтер.
Скенер: За офиси, които често цифровизират записи, самостоятелният скенер е абсолютно задължителен. Повечето компании обаче разчитат на скенери, които вече са включени в техните принтери – което може да затрудни производителността.
Можем да ви помогнем да решите колко точно устройства ви трябват във вашия офис в Атланта, за да работите с максимална ефективност – всъщност дори можем да ви помогнем да ги поставите за най-добри резултати. Готови ли сте да започнете? Обадете ни се днес.