toolsВидове морави

За да получите мечтаната от Вас поляна, ще трябва да подберете правилната тревна смеска (комбинация от семена), примерно английски райграс или власатка. Има отиваща си комбинация от семена за всеки тип поляна. А те реално могат да бъдат обществени, спортни, декоративни или разнообразни ландшафтни терени.

Поливане на ливадите

Поляните реално могат да бъдат поливани и ръчно – с воден пистолет и маркуч, също и автоматизирано – с разпръсквачи. Ако се прави това през деня, изпарява се част от водата, без да бъде използвана. Затова много по-често се ползват по-интелигентни, ефективни и пестящи водата с-ми. Значително популярни са изскачащите пръскащи глави. Изграждането на подобна система за поливане Ви дава покой дълги години напред, позволяващо удобно да напоявате ливадата с помощта на едно бутонче или с компютър за поливане.

Торене на поляните

С окосяването се отнемат част от хранителните елементи на тревата. Точно това може да се компенсира чрез торене. Хубаво е да се извършва на пролет и на есен, всичко зависи от степента на натоварване на ливадата, също така и от вида наторяващ продукт, който сте използвали. На пазара още по-често се налагат гранулиране торове с продължителна функция – траеща няколко месеца.

Ъгли на тревни площи

За окрайчване на поляната, изключително полезен инструмент е ножица с акумулаторна батерия с дълга ръкохватка.

Съживяване на тревни площи

Винаги, когато пролетта настъпва и моравата се позеленее, на отделни места е възможно да останат тъмни сектори. Те се коригират благодарение на изрязване с ръчен уред (например права лопата). Подрязаното кътче може спокойно да се попълни с чим. Друг метод е точно след премахване на загиналите тревни площи, да се разрови земята и да се посадят напълно нови семенца.

Метод на косене

Абсолютно всеки път докато подрязвате, е наложително да сменяте посоката на рязане. В противен случай винаги ще натискате стъбълцето в една, единствена страна, а това може да доведе до далеч по-лесно сплъстяване на ливадата. В случай, че най-често косите надясно, редувайте с косене наляво. Понякога е хубаво и на диагонал, като разменяте курса.

За да разберете още: https://megatools.bg/