scrap cars

Замисляли ли сте се как точно се рециклират леките коли, точно през колко етапа преминават, какво ще се получава в тях.

Първото нещо точно след като решите, кой точно да прибере вашия автомобил за скрап е той да ви изплати споразумяната парична сума, уредите документите за собственост и транспортират автомобила, после се настанява на площадката там където ще бъде започната нейната подготовка.

Започва се с най-главният елемент от гледна точка на защита – резервоара. Бензина се изпразва и след това дадения контейнер се премахва. Проблема е, че именно там стоят бензинови пари и при евентуална искрица той може да се взриви.

Неминуемо след това се отива на другата стъпка. Източването на различни течности от леката кола. Премахва се маслото от автомобилния двигател, при положение, че то се събира в специални варели и се отделя за отделно рециклиране. Същата процедура се повтаря за антифриза, водата за чистачките и различни течности ако са на лице. Климатичния фреон също е желателно да се събере с необходимата техника и да не се пуска във въздуха.

Батерията се разкача и се дава за различно преработване, съдържа се в себе си олово и много други химикали като пример електролити. Акумулаторите са с различна рециклируема процедура.

В следващия етап колата се готви за елиминиране на неметалните елементи, където могат бързо да са разкачени и отделени от автомобили. В това число пластмасови брони, гуми, огледала, стъкла и други подобни елементи.

Малко след всичко това колата би могла да е пресована. Така също се достига по стегната форма за извозване или съхраняване. Твърде често не се пресоват, а направо се поставят на поточна линия която ги отвежда в една голяма машина, която ги реже на много малки късчета. Тя се нарича мелачка, нещо приличаща на мелачаката в офиса, като нарязва листите на малки парченца.

Накъсаната срап, която се получава е удобна да бъде разчистена от неметалните елементи, всичко това се осъществява най-бързо с по-голям магнит, който прилепва металните частици. През воден резервоар може спокойно да се раздели алуминия от пластмасите и платовете, които са останали.

Така в крайна сметка вашия лек автомобил се смила и групира. Получената скрап е удобна за пренасяне и може да се транспортира до разнообразни места по света и у нас или просто до определен завод, там където ще я купят. Именно там тя бива претопявана и отливана в различни фигури, ламарини и заготовки за производство на различни метални изделия.